Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Κεμπάπ Μανίσας


Υλικά:
για τις κρέπες :

4 αυγά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2Lt (2 φλ.) φρέσκο γάλα
100gr (2 -3 κ.σ.) βούτυρο λιωμένο(μαργαρίνη)
μισό κουταλάκι ζάχαρη
λίγο  αλάτι ( προαιρετικά στo μείγμα τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο)


για την γέμιση : 

1 Kg. μοσχαρίσιο κρέας (σπάλλα),σε μικρά κομματάκια
500 gr. αρνίσιο κρέας για κεμπάπ 
200 gr. αρακά βρασμένο η κονσέρβα                         
2 -3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος
1 -2 καρότα,
1-2 κόκκινες πιπεριές
1 -2 πράσινες πιπεριές,
1-2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
5-6  κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
1 φλ. ζωμό κρέατος
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο μπαχάρι
λίγο κουρκουμά
αλάτι.

για το ψήσιμο : 

1 κ.σ. βούτυρο
10-15  φέτες τυρί που λιώνει (κασέρι, γκούντα ή μοτσαρέλα),
 2 ώριμες ντομάτες
καυτερές πράσινες πιπεριές γεμιστές με φέτα τυρί η κατίκι προαιρετικά.





Προετοιμασία :

Σε πλατιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και το σκόρδο πολτοποιημένο, προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και σοτάρουμε μέχρι να κοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές ,προσθέτουμε χλιαρό ζωμό κρέατος ,το καρότο κομμένο σε κιβάκια και βράζουμε για περίπου μία ώρα ,προσθέτουμε  τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές λωρίδες  και τέλος τις πατάτες σε κιβάκια. Αφού γιαχνιστούν όλα τα λαχανικά, προσθέστε το θυμάρι, το πιπεράκι, το μπαχάρι,τον κουρκουμά και αλατάκι (1 γεμάτη κ.γ.), σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και αφήνουμε  να σιγοβράσει ανακατεύοντας συχνά γιατί το φαγητό χυλώνει και υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν το κρέας μαλακώσει, κατεβάζουμε  το σκεύος από την φωτιά και αφήνουμε να χλιαρίνει. Αφαιρούμε τα κλαδάκια από το θυμάρι. Στη συνέχεια αλείφουμε ένα ταψάκι με βούτυρο, γεμίζουμε με 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από την γέμιση και τυλίγουμε σε τετράγωνα  πακετάκια.
Βάζουμε το πακετάκι μέσα στο ταψί και  αν θέλουμε βάζουμε στην επιφάνεια του μισή φέτα κίτρινο τυρί, μια φέτα ντομάτα και μια πιπεριά γλυκιά η καυτερή για πιο πικάντικη γεύση. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και αφήνουμε να ψηθεί για 20-30 λεπτά. Βγάζουμε το κεμπάπ από τον φούρνο και αφήνουμε  να σταθεί ένα τεταρτάκι  πριν το σερβίρουμε. Σερβίρετε κατά προτίμηση ζεστό και είναι υπέροχο!!!. 


 Από την πολίτικη κουζίνα: Αλίντα Κανάκη


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πολίτικο μπριάμ στο πήλινο



Yλικά :

2 κολοκυθάκια
2 μελιτζάνες
300 γρ. κατεψυγμένα φασολάκια πλατιά
5 – 6 μέτριες ντομάτες
3  καρότα
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
πιπέρι μαύρο-κόκκινο, κουρκουμά
αλάτι

αποξηραμένα λαχανικά βεγκέτα (το μείγμα βεγκέτα αποτελείται από μπαχαρικά και αποξηραμένα λαχανικά κιτρινόριζα, πιπέρι, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι).


Εκτέλεση :

Πλένουμε καθαρίζουμε,ψιλοκόβουμε σε κύβους τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες, κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε και συνθλίβουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε το καρότο και κόβουμε λεπτές ροδέλες. Πλένουμε τα φασολάκια,καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε χοντροκομμένους κύβους.
Τοποθετούμε τα λαχανικά στην πήλινη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι, ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 180ο . Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με φέτα τυρί.

Καλή όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Τρεις συμβουλές για υγιεινό πρωινό και αδυνάτισμα





Οι γιορτές τελείωσαν και εμείς είχαμε δώσει μία υπόσχεση.

Αμέσως μετά το τέλος αυτών των ημερών και των άπειρων οικογενειακών τραπεζιών θα γυρίζαμε και πάλι στην κανονική μας διατροφή και στο γυμναστήριο.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τηρήσουμε αυτή μας την υπόσχεση και μάλιστα ξεκινώντας πρώτα από το πρωινό μας. Το πρωινό, όπως γνωρίζεις, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει ποτέ να το προσπερνάς.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να τρως ότι βρίσκεις μπροστά σου κάθε πρωί, όλα με μέτρο. Ναι, ναι για αυτά τα κρουασάν σοκολάτας που τσίμπησες σήμερα μιλάμε.
Γι’ αυτό, αν αλλάξεις αυτά τα τρία πράγματα στο πρωινό σου θα ξεκινήσεις να χάνεις βάρος χωρίς να το καταλάβεις.
1. Πες «αντίο» στο junk food πρωινό
Ξέρουμε πως λατρεύεις τα pancakes και όλα αυτά τα λαχταριστά σφολιατοειδή στο πρωινό σου, όμως όσο γλυκά και νόστιμα και αν είναι, παραμένουν “βλαβερά”.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες. Προτίμησε ένα μπολ με δημητριακά και άσε τα αγαπημένα σου σνακ για το πρωί της Κυριακής.
Μπορείς να αρχίσεις να επικεντρώνεσαι περισσότερο στο να λαμβάνεις καθημερινά 13-20 γραμμάρια πρωτεΐνης, τουλάχιστον 6 γραμμάρια φυτικών ινών και 10 έως 15 γραμμάρια υγιή λίπη.
Γι’ αυτό ψάξε να βρεις το μπλέντερ σου και ξεκίνα να πίνεις smoothies και ένταξε στη διατροφή σου και τη βρώμη.
2. Μη δίνεις σημασία στην ώρα
Τι εννοούμε με το παραπάνω θα σου εξηγήσουμε ευθύς αμέσως. Από μικρή πάντα σου έλεγαν πως δεν πρέπει να παραλείπεις το πρωινό και είχαν δίκιο. Αλλά εσύ τι ακριβώς έκανες;
Σηκωνόσουν νωρίς το πρωί, έτρωγες πρωινό ακόμη και αν δεν πεινούσες και φυσικά, αυτό σου άνοιγε την όρεξη γιατί στις 9 πεινούσες κανονικά και έτρωγες και πάλι, που σημαίνει διπλές θερμίδες.
Λάθος! Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ξυπνάς σχετικά νωρίς, να γυμνάζεσαι και έπειτα να τρως πρωινό, γύρω στις 9 με 10. Άκου τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου Και φάε όταν πεινάς και όχι όταν σου λέει το ρολόι σου.
3. Μέτρα τις ποσότητες που τρως
Ένα άλλο τεράστιο λάθος που κάνουμε, είναι πως ποτέ δεν μετράμε τίποτα.
Όταν τρώμε δημητριακά παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ -μεγαλύτερο και από τη σαλατιέρα- και το γεμίζουμε μέχρι πάνω. Καμιά φορά αναμειγνύουμε και τρία διαφορετικά είδη δημητριακών, βάζουμε σταφίδες, καρύδια, βατόμουρα ή και μπανάνα και φυσικά άφθονο γάλα.
Ξέρεις τι σημαίνει αυτό φυσικά: πάρτι θερμίδων! Βγάλε λοιπόν τα μικρότερα μπολ και τα κουτάλια σου και ξεκίνα να μετράς τα πάντα, φροντίζοντας να είναι περίπου 400 θερμίδες.
Κάνε αυτές τις τρεις αλλαγές στο πρωινό σου και θα δεις σύντομα τη διαφορά.
 πηγή : http://www.lay-out.gr/


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σαγανάκι φέτα με σουσάμι




Υλικά :

4-5 κομμάτια τυρί φέτα κομμένα 1,5 εκ. περίπου
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. σουσάμι
100 γρ. νερό
2-3 κουτ. μέλι
1 λεμόνι (προαιρετικά)


Κόβουμε το τυρί σε φέτες, βρέχουμε με νερό αλευρώνουμε,πανάρουμε με σουσάμι και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 2-3 ώρες. Τηγανίζουμε σε καυτό φυτικό λάδι μέχρι να χρυσαφίσει το σουσάμι καλά και να μαλακώσει ελαφρά το τυράκι μας !
Σερβίρουμε με μέλι και λεμόνι ! Απλά υπέροχο !


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Πεντανόστιμη πίτσα – καρμπονάρα σε λίγότερο απο 10 λεπτά





Τα παιδιά λατρεύουν την καρμπονάρα. Πόσο μάλλον όταν είναι σε συσκευασία πίτσας. Εμείς σας προτείνουμε μια απλή συνταγή με τα υλικά της καρμπονάρας που θα ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα! 

Υλικά

Έτοιμη ζύμη για πίτσα
100 γραμμάρια βούτυρο (και έξτρα για το βουτύρωμα του ταψιού)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250ml κρέμα γάλακτος
1 κρόκο αυγού
5 Φέτες ζαμπόν
5 Φέτες μπέικον
100 γραμμάρια τριμμένη γκούντα
100 γραμμάρια παρμεζάνα σε φλούδες
Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1’-2’
Κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα και βράζουμε μέχρι να δέσει.
Μόλις το μείγμα «δέσει», αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου(35×25) και απλώνουμε τη ζύμη της πίτσας πάνω σε αυτό.
Ρίχνουμε από πάνω τον κρόκο αυγού και με ένα κουτάλι το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε ομοιόμορφα το ζαμπόν και το μπέικον, πασπαλίζουμε με τα τυριά ώστε να πάνε παντού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα για 20’-25’.
Μόλις ετοιμαστεί τη βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε προαιρετικά με μαϊντανό και σερβίρουμε.




Kολοκυθόπιτα γλυκιά


Οι πίτες είναι παράδοση στη χώρα μας. Απο τη γιαγιά στη κόρη και από την κόρη στην εγγονή ,όλες ξέρουν να φτιάχνουν από μια πίτα. 

Η συγκεκριμένη κολοκυθόπιτα όμως έχει κάτι το ιδιαίτερο.
Υλικά 
§  500 γρ. φύλλο κρούστας
§  1 1/2 κολοκύθι (περασμένο από το multi)
§  2 φλιτζάνια ζάχαρη
§  1 1/2 φλιτζάνι σταφίδα
§  1 1/2 φλιτζάνι καρύδια (καθαρισμένα και σπασμένα)
§  1 κουταλάκι της σούπας κανέλλα
§  καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

§  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ –  1 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο η μοσχοκάρυδο



Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπώλ όλα τα υλικά. Είναι πολύ πιθανό το μείγμα να έχει πολλά υγρά , ωστόσο εάν προσθέσουμε λίγη φρυγανιά ή λίγο σιμιγδάλι .
Στρώνουμε τα φύλλα είτε σε μορφή πίτας λαδώνοντας ενδιάμεσα με το σπορέλαιο , είτε φτιάχνουμε ρολάκια
Ψήνουμε σχεδόν μια ώρα στον αέρα στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Καλή σας όρεξη.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Πολίτικη Βασιλόπιτα



Υλικά: 

250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
120 γρ. καλαμποκέλαιο
300 γρ. ζάχαρη
¾ ποτηριού σταχτόνερο, η κρεμόριο
κανέλα, γαρίφαλο
μαχλέπι
μαστίχα
1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ
μισό ½ φλ. του καφέ κονιάκ,
αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει μία ζύμη μαλακιά και αφράτη σαν του κουραμπιέ.
κρόκος αυγού
αμύγδαλο φιλέ
χρυσό φλουρί η νόμισμα
Η δόση είναι για ταψί 30 εκ.



Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ  καλά το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο μέχρι να ασπρίσει  και προσθέτουμε λίγο λίγο το σταχτόνερο και τη ζάχαρη εναλλάξ, και τέλος την κανέλα το γαρίφαλο, το μαχλέπι, την μαστίχα .Προσθέτουμε το αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) σιγά σιγά. Ζυμώνουμε απαλά ως που να δέσουν τα υλικά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μη κολλάει στα χέρια, όπως του κουραμπιέ. Βάζουμε την βασιλόπιτα στο ταψάκι κρύβουμε στη ζύμη το φλουρί αλείφουμε την επιφάνεια της με κρόκο αυγού και στολίζουμε με βουτυρωμένο αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας.

Καλή επιτυχία!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ