Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σου ήρθε λιγούρα; – Σνακ που θα σε χορτάσουν χωρίς να σε παχύνουν!​



Η δίαιτα που ακολουθείτε είναι συγκεκριμένη, οι μερίδες δεδομένες και οι θερμίδες προσεκτικά υπολογισμένες ώστε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Tι γίνεται, όμως, όταν νιώσετε πείνα μέσα στην ημέρα και θέλετε να «τσιμπήσετε» κάτι;
Για να καταφέρετε να χάσετε τα περιττά κιλά, δεν πρέπει να νιώθετε ότι στερείστε το φαγητό.
Tο σημαντικό, λοιπόν, είναι να επιλέξετε το κατάλληλο σνακ, που δεν θα ξεπερνά τις 200 θερμίδες.
Pίξτε μία ματιά στον παρακάτω κατάλογο με 35 γλυκά και αλμυρά σνακ και απολαύστε σύντομα γεύματα στο σπίτι ή και έξω, χωρίς να χαλάσετε τη δίαιτά σας.
Αλμυρά σνακ

– 1 καρότο: 30 θερμίδες
– 6 μπατόν σαλέ (αλμυρά κουλουράκια σε στικ): 33 θερμίδες
– 2 κριτσίνια: 46 θερμίδες
– 1 φλιτζάνι ποπ-κόρν (14 γρ.): 54 θερμίδες
– 2 φρυγανιές ολικής άλεσης: 56 θερμίδες
– 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (1% λιπαρά): 57 θερμίδες
– 3 ξερά δαμάσκηνα: 60 θερμίδες
– 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλα: 60 θερμίδες
– 2 κράκερ: 70 θερμίδες
– 2 φρυγανιές: 70 θερμίδες
– 3 κριμ κράκερ: 90 θερμίδες
– 1/2 κεσέ τυρί κότατζ (3 κουταλιές της σούπας): 92 θερμίδες
– 1/2 τοστ με ζαμπόν γαλοπούλας (χωρίς βούτυρο): 116 θερμίδες
– 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης: 120 θερμίδες
– 2 ροδέλες ανανά κονσέρβας: 130 θερμίδες
– 2 καρότα με dip (μισό γιαούρτι 2%, ψιλοκομμένο μαϊντανό,
άνηθο, λεμόνι και μοσχοκάρυδο): 140 θερμίδες
– 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού: 140 θερμίδες
– 1 πατάτα ψητή με 1 κουταλιά τυρί κότατζ: 150 θερμίδες
– 1 φραντζολάκι μικρό με σουσάμι: 200 θερμίδες
Γλυκά σνακ

– 1 ζελέ light με φρούτα: 0 θερμίδες
– 1 μικρό σοκολατάκι: 30 θερμίδες
– 1 κουταλιά μαρμελάδα: 50 θερμίδες
– 1 διαιτητικό μπισκότο: 55 θερμίδες
– 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού κυδώνι: 57 θερμίδες
– 1 λουκούμι μπουκίτσα: 60 θερμίδες
– 1 κουταλιά μέλι: 65 θερμίδες
– 3 ρυζογκοφρέτες: 75 θερμίδες
– 1 παγωτό ξυλάκι με γρανίτα πορτοκάλι: 80 θερμίδες
– 1 φρουί γλασέ: 90 θερμίδες
– 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού κεράσι: 100 θερμίδες
– 1 κομμάτι πάστα φρούτου: 105 θερμίδες
– 1 κουταλιά γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι: 108 θερμίδες
– 1 μικρό κομμάτι ραβανί: 115 θερμίδες
– 1 μικρό κομμάτι πουτίγκα: 130 θερμίδες
– 1 Mουστοκούλουρο: 130 θερμίδες
πηγή:http://www.lay-out.gr/

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Εσείς ξέρετε τι είναι τα κούλουμα;


Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε για την Καθαρά Δευτέρα είναι τα Κούλουμα, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της αποκριάς και αναφέρονται στο παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.
Πήρε την ονομασία της από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Τι σημαίνει η λέξη “κούλουμα”
Για την προέλευση της λέξης “κούλουμα” αλλά και την καθιέρωση της συγκεκριμένης γιορτής, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Μία από τις λανθασμένες ερμηνείες που ακούγονται, είναι εκείνη που λέει ότι τα “κούλουμα” προέρχονται από την λατινική λέξη “CULUMUS”, κάτι που δεν μπορεί να ισχύει αφού… δεν υπάρχει τέτοια λέξη στα λατινικά.
Η παραπάνω παρανόηση οφείλεται στην εκδοχή που θέλει τα “κούλουμα” να αποτελούν αναγραμματισμό του λατινικού “CUMULUS” που σημαίνει “σωρός, αφθονία”, αλλά και “τελείωμα”. Το πιθανότερο λοιπόν, είναι το cumulus να έγινε “κούμουλα” και στη συνέχεια “κούλουμα”, με την ένοια ότι την ημέρα καταναλώνουν όλοι αφθονία νηστίσιμων τροφών και παράλληλα σηματοδοτεί το τελείωμα της Αποκριάς.
Τα τελευταία χρόνια αναφέρεται επίσης ότι η λέξη “κούλουμα”, προέρχεται από την αλβανική λέξη KULM ή KOLUM που -υποτίθεται- σημαίνουν “καθαρός” και συνδιάζονται με την Καθαρά Δευτέρα. Στην αλβανική γλώσσα όμως από τις παραπάνω λέξεις υπάρχει μόνο το kulm και σημαίνει “κορυφή”, οπότε δεν γνωρίζουμε πού στηρίζεται αυτή η θεωρία και πόσο βάσιμη μπορεί να είναι.
Σύμφωνα με την δεύτερη πιθανή εκδοχή τώρα, η λέξη “κούλουμα”, προέκυψε από την λατινική λέξη “COLUMNA”, που σημαίνει “κολώνα”. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για αρχαία προέλευση της γιορτής, η παράδοση λέει ότι οι Αθηναίοι πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου. Αμέσως μετά, οι Ρουμελιώτες γαλατάδες που ζούσαν στην Αθήνα έστηναν χορό -κυρίως τσάμικο- στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις “κουλώνες”, όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.
Τα κούλουμα, είναι γνωστά και με ορισμένες παραλλαγές της λέξης όπως κουμουλάθες, κούλουμπα, κούμουλες.
πηγή:http://www.lay-out.gr/

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Ψωμί γεμιστό με σκόρδο και τυρί



Υλικά:
 1 χθεσινή μπαγκέτα η φραντζόλα
- 200 γρ. μαλακό τυρί της αρεσκείας σας
- 100 γρ. μαλακό βούτυρο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- μαϊντανό και άνηθο 


Εκτέλεση: 




Χαράζουμε με εγκοπές διαγώνια το ψωμί. Πολτοποιούμε το σκόρδο και ανακατεύουμε με το τυρί, το βούτυρο και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Γεμίζουμε τις εγκοπές του ψωμιού, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε  το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά για να ροδίσει από πάνω το ψωμί ελαφρά. Σερβίρετε κομμένο σε φέτες και είναι …απλά υπέροχο.

Καλή σας όρεξη!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Πολίτικο Σουλτάν λουκούμ





Υλικά:


3 φλιτζάνια γάλα

7 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

7 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι

1
πακέτο κρέμα γάλακτος σε σκόνη

80 g καρύδα

1 βανίλια

καβουρδισμένους ξυρούς καρπούς προαιρετικά.






Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το γάλα τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι.Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξη.Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά,προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει .Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε σκόνη, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 35-40 λεπτά.
Πλάθουμε το μείγμα σε στρόγγυλα κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού (βουτάμε τα χέρια σε λίγο νεράκι),μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένα αμύγδαλα,φιστίκια η φουντούκια και τα τυλίγουμε με ινδοκάρυδο η (τρούφα,καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα,σοκολάτα)

Τα λουκούμια του Σουλτάνου με καρύδα είναι μια υπέροχη γλυκιά απόλαυση !!!!
Μπορείτε να τα σερβίρετε και κρύα.


Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Φασολάδα με παστουρμά πολίτικη


Υλικά:


500 γρ. φασόλια
15-20  φέτες παστουρμά
3 κρεμμύδια ξερά
2 ντομάτες
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά κόκκινη καυτερή
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κουρκουμά
κόκκινο πιπέρι
1 κουτ.γλ. πελτέ ντομάτας
4-5 λιαστές ντομάτες
1 κύβο κρέατος προαιρετικά


Εκτέλεση:


Από το βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια να μουσκέψουν καλά. Την επόμενη μέρα βράζουμε τα φασόλια έως ότου μαλακώσουν καλά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την ψιλοκομμένη πιπεριά, τον ψιλοκομμένο παστουρμά, τις ντομάτες σε κύβους ,τα βρασμένα φασόλια, το αλάτι τα πιπέρια, τον κουρκουμά τις λιαστές ντομάτες τον πελτέ,τον κύβο,προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό,γυρίζουμε σε πήλινο σκεύος τα αφήνουμε να ψηθούν για 20΄ έως ότου καραμελώσουν και πιάσουν κρούστα. 

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε αυτή την υπέροχη φασολάδα με την ιδιαίτερη γεύση του παστουρμά που την κάνει θεσπέσια.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Iδέες για ζύμες και υπέροχα ψωμιά!!!

Δείτε πως να φτιάξτε υπέροχες ζύμες με σχέδια που θα συναρπάσουν τους καλεσμένους σας και θα ομορφύνουν το τραπέζι σας.



Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πίτα χωρίς φύλλο με φέτα και γιαούρτι



Υλικά:
2 αυγά
2 φλιτζ. τσαγ. γιαούρτι στραγγισμένο πρόβειο
1 1/2 -2 φλιτζ. τσαγ. νερό
2 κουτ. σουπ.  βούτυρο, λιωμένο
3  φλιτζ. τσαγ.  θρυμματισμένη  φέτα σκληρή
2-2 1/2   φλιτζ. τσαγ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4  φλιτζ. τσαγ. γάλα
3 κουτ. σουπ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 150 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε  το γιαούρτι, τα αυγά και 1 και 1/2 του φλιτζανιού νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε  το 1 και 1/2 του φλιτζανιού φέτα και αμέσως μετά 2 φλιτζάνια αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά μέχρι να αναμιχθούν όλα τα υλικά . Το μείγμα θα πρέπει να γίνει ένας πηχτός χυλός. Έχει σημασία η πυκνότητα!   Αν το μίγμα είναι λίγο αραιό να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι, αν χρειάζεται. Αλείφουμε ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί με βούτυρο η μια φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε τον χυλό στο ταψί. Α! και εδώ θέλει την προσοχή του. Δεν πρέπει το μίγμα να ξεπερνά τα δυο εκατοστά. Γιατί η πιτούλα  πρέπει να γίνει τραγανή- τραγανή και όχι πολύ παχιά. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα,  λίγο πιπεράκι αν θέλουμε και άνιθο όσο θέλουμε.. Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ανάλογα την δύναμη του φούρνου. Πρέπει από πάνω να πάρει ένα ξεροψημένο ροδαλό χρώμα.
Γίνεται σαν τυρόψωμο και αν δεν έχεις ψωμί, τρως πολύ άνετα το φαγητό σου συνοδευόμενο από αυτή την πίτα.

Δήμητρα Πετρούλια