Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;


Το πιάτο της ημέρας και παραδοσιακό γαστρονομικό έθιμο για τον Ευαγγελισμό κάθε 25η Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά με ποικίλες συνταγές! Γιατί και πώς Καθιερώθηκε το έθιμο αυτό;
Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς μονάχα δύο φορές να φάνε ψάρι, συγκεκριμένα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.
Γιατί όμως μπακαλιάρο; Στην ορεινή κυρίως Ελλάδα ορεινές και στις απομακρυσμένες και πιο φτωχές περιοχές ο παστός μπακαλιάρος εκείνη την εποχή ήταν η εύκολη και οικονομική λύση.
Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.Εκτός από τηγανιτό σε πολλές περιοχές τον έφτιαχναν και κοκκινιστό με χόρτα και σκορδαλιά.
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινάει με την εποχή των Βίκινγκς το 800 μ. Χ. Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας, ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε μέσω της σαρακοστιανής νηστείας.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Απίστευτο αδυνατίστε με την δίαιτα της …. σοκολάτας!



Η πιο απολαυστική δίαιτα είναι γεγονός





Πολλοί είναι αυτοί που σε κάθε τους προσπάθεια να χάσουν τα περιττά κιλά τους αρχίζουν από το να κόψουν τις σοκολάτες τώρα όμως θα αλλάξουν γνώμη.

Πρόκειται για μια δίαιτα που διαρκεί επτά ημέρες και υπόσχεται απώλεια βάρους έως και έξι κιλά. Εάν κάποιος θέλει να την κάνει για μεγαλύτερο διάστημα πρέπει να την διακόψει για τουλάχιστον έξι μέρες και να την συνεχίσει για 7 ακόμη.
Βασική αρχή αυτής της δίαιτας είναι η κατανάλωση δύο κομματιών μαύρης σοκολάτας  αλλά και άφθονου νερού.
Οι τροφές που απαγορεύονται κατά την διάρκεια της δίαιτας είναι:
1.Αλκοολούχα και ανθρακούχα ποτά
2.Αλάτι
3.Ζάχαρη
4.Λάδι
5.Λιπαρά φρούτα ( αβοκάντο, ελιές, καρύδες)
6.Φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (σταφίδες, σύκα, χουρμάδες)
7.Τηγανητά φαγητά
8.Κόκκινο κρέας
9.Ξηροί καρποί και σπόροι
10.Σνακ που δεν είναι στο πρόγραμμα όπως chips, πρόχειρο φαγητό, κέικ, πίτες, καραμέλες, κλπ.
Εκτός από την  απώλεια βάρους η δίαιτα της σοκολάτας μας κάνει να επωφεληθούμε από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας που συνδέονται με την καλή διάθεση, την αντιοξειδωτική δράση αλλά και την μείωση καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ταραμοσαλάτα


 Η ταραμοσαλάτα είναι  ένα υπέροχο ορεκτικό  με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Βασικό του συστατικό είναι ο ταραμάς, δηλαδή αβγά ψαριού (κυπρίνου ή άλλων). Ο ταραμάς αναμειγνύεται με ελαιόλαδο, ξερό ψωμί, πατάτα, κρεμμύδι ,λεμόνι και ανακατεύεται καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Η γεύση της ταραμοσαλάτας είναι λόγω του ταραμά ιδιαίτερη. Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά είναι και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, ανοιχτό μπεζ ή ροζ. Στην Ελλάδα η ταραμοσαλάτα συνηθίζεται να καταναλώνεται σε περιόδους νηστείας κυρίως την Καθαρά Δευτέρα την πρώτη μέρα της σαρακοστής.



Yλικά

200 γραμ ταραμά άσπρο η κόκκινο
200 γραμ ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Eκτέλεση

Μουσκεύετε  το ψωμί και το στύβετε πάρα   πολύ καλά. Το ζυμώνετε με τον ταραμά. Λιώνετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα  χτυπάτε όλα μαζί. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Το μυστικό για να γίνει πεντανόστιμη και αφράτη η ταραμοσαλάτα είναι το πολύ καλό χτύπημα. Γαρνίρετε με μπρικ, χαβιάρι, άνηθο, και μαύρες ελιές.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα: Εσείς ξέρετε την ιστορία της;


Όλοι απολαμβάνουμε ένα κομμάτι ζεστής λαγάνας στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς  Δευτέρας, όμως πόσοι γνωρίζουν την ιστορία πίσω από το έθιμο αυτό;
Και όμως… Η καθιέρωση του εθίμου χάνεται στα βάθη των αιώνων!
Η λαγάνα  είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους  Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό  Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα  μέχρι σήμερα.Ο Αριστοφάνης στις “Εκκλησιάζουσες” λέει  “Λαγάνα πέττεται” δηλ .”Λαγάνες γίνονται”. Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως “Το γλύκισμα των φτωχών”. Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της “Καθαρά” προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως “ημέρα κάθαρσης”. Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.
Από την Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλαδή στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχή­μα της “κυρα-Σαρακοστής”,που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι  όλο νηστεία.Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μ.Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.
Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές.
Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Παστουρμά κοτόπουλο


Υλικά που θα χρειαστείτε:

Κοτόπουλο φιλέτο στήθος (1kgr.), 
Πιπέρι μαύρο
Κόκκινο πιπέρι
Σουμάκι
Κουρκουμά
Κόλιαντρο (φρέσκο ή σκόνη)
πιπεριές 
Αλάτι,
Σκόρδο
 
Ελαιόλαδο.

                                                        
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το κόλιανδρο ψιλοκομμένο , τις πιπεριές ψιλοκομμένες , το αλάτι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά  και το λάδι.
Αλείφουμε το μείγμα πάνω στο κοτόπουλο και το αφήνουμε για 30 λεπτά να μαριναριστεί. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς C.
Τυλίγουμε το στήθος κοτόπουλου σε σφιχτό ρολό η ρολάκια μικρά, τοποθετούμε σε ταψί περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στο φούρνο στους 250 βαθμούς C.
Περιμένουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρετε κρύο και είναι ένας υπέροχος χυμώδες και γευστικός μεζές.  

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Αποτοξίνωση με μήλα



Το Ρόφημα μήλου βοηθάει τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί και να χάσει βάρος. Σας παραθέτουμε ένα θαυμάσιο ρόφημα που συνδυάζει τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του μήλου, του πράσινου τσαγιού και της κανέλας.
 
Ρόφημα με φρέσκα μήλα :

Υλικά:


-2 μήλα,

-2 κουταλιές πράσινο τσάι ή βότανο της επιλογής μας,

-1 ξύλο κανέλα,

-4 κούπες νερό με λίγο μέλι (προαιρετικά),

-Χυμό λεμόνι.


Αφαιρούμε την φλούδα και τα κουκούτσια από τα μήλα. Σε μία μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τα μήλα και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Όταν βράσουν τα μήλα, τα σουρώνουμε και στο υγρό τους προσθέτουμε το πράσινο τσάι και την κανέλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο με μέλι και χυμό λεμονιού.



Ρόφημα με χυμό μήλου:



 Υλικά:




- 2 κούπες χυμό μήλου χωρίς ζάχαρη,

-1 κουταλιά πράσινο τσάι,

- 1 ξύλο κανέλα,

-2 κούπες νερό με μέλι (προαιρετικά),

-Χυμό λεμόνι .




 Ζεσταίνουμε νερό και προσθέτουμε σε αυτό, το πράσινο τσάι και το ξύλο κανέλας. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Έπειτα, αφού τα σουρώσουμε, προσθέτουμε τον χυμό μήλου και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο με μέλι και χυμό λεμονιού.


 Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πράσινο τσάι με οποιοδήποτε άλλο βότανο όπως λουίζα, τσουκνίδα, μέντα, δυόσμο, μελισσόχορτο, φασκόμηλο και ιβίσκο.

 Το ρόφημα μπορούμε να το καταναλώνουμε σε οποιαδήποτε δίαιτα ακολουθούμε.


Από την Ιωάννα Πετροπούλου

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τσάι μέντα για την απώλεια βάρους-βελτιώνει το μεταβολισμό και καίει θερμίδες.


Προετοιμασία: 

Σε τσαγιέρα βράζετε 200g νερό, σβήνετε την φωτιά και ρίχνετε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα μέντας. Σκεπάζετε με το καπάκι της τσαγιέρας και αφήνετε για 10 λεπτά. Στραγγίζετε και πίνετε αυτό το τσάι 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα. Έως και 14 ημέρες. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να χάσετε 3 έως 7 κιλά, κυρίως λόγω της αποβολής της περίσσειας υγρών από τους ιστούς του σώματος.

Συμβουλή: Η κατάποση των  βοτάνων πρέπει να γίνετε πάντα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, για να επιτύχετε ευχάριστα αποτελέσματα, χωρίς να θέσετε κίνδυνο σε την υγεία σας!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ