Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012


Λάχανο σαλάτα



Η ΠΙΟ ΝΌΣΤΙΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.

ΥΛΙΚΑ
  • 8-9 φύλλα από λάχανο
  • 1 καρότο
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι του καφέ καρύδια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Λίγο πράσινο τριμμένο πράσινο μήλο προαιρετικά
    Λίγο μηλόξυδο προαιρετικά
  • αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΊΑ
  1. Ψιλοκόβουμε το λάχανο.
  2. Τρίβουμε με λίγο αλάτι τα ψιλοκομμένα φύλλα του λάχανου.
  3. Τρίβουμε τα καρότα.
  4. Αναμειγνύουμε τη μαγιονέζα,το γιαούρτι και τη ζάχαρη επιμελώς.
  5. Ανακατεύουμε το λάχανο, τα καρότα και το μήλο με τη σάλτσα γιαουρτιού.
  6. Από πάνω διακοσμούμε με σταφίδες και ψιλοκομμένα καρύδια.

    ΑΛΙΝΤΑ ΚΑΝΑΚΗ

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υλικά:
  •     1/2 κιλο φυλλα μπακλαβά
  •     6 ποτηρια γαλα.
  •     12 κουταλιες σουπας κορν φλαουρ
  •     18 κουταλιες σουπας ζαχαρη
  •     2 κουταλιες σουπας βουτυρο.
  •     βουτυρο,για το άλειμα των φυλλων.
  •     5 αυγα
  •     λιγο κανελα -λίγο σαφράν
  •     κανελα και αχνη για στολισμα

Εκτέλεση:
  • Ζεσταινουμε ελαφρά 5 ποτηρια γαλα στην κατσαρολα.
  • Στο αλλο το ποτηρι διαλυουμε καλα την κόρν φλάουρ.
  • Σπαμε τα αυγα και τα ανακατευουμε καλα.
  • Μολις ζεσταθει το γαλα το βγαζουμε απο τη φωτια. Βαζουμε το κρυο γαλα με το κορν φλαουρ και τη ζαχαρη και ανακατευουμε πολυ καλα.
  • Βαζουμε την κανελα και το σαφράν.
  • Ριχνουμε το βουτυρο και ανακατευουμε μεχρι να λιωσει.
  • Ριχνουμε με προσοχη τα χτυπημενα αυγα σιγα σιγα και ανακατευουμε συνεχεια για να μην ψυθούν σε πού χαμηλή φωτιά.
  • Βουτυρωνουμε το ταψι. Βαζουμε ενα φυλλο. Το βουτυρωνουμε.
  • Η διαδικασια επαναλαμβανεται μεχρι να εχουμε 5 βουτυρωμενα φυλλα.
  • βαζουμε την κρεμα.
  • Βαζουμε αλλα 5 βουτυρωμενα φυλλα.
  • Το βαζουμε στο φουρνο σε μετρια θερμοκρασια μεχρι να ροδίσει το πανω φυλλο.Βγάζουμε απο το φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρι άχνη και κανέλα.

Καλη ορεξη!!!.




Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ανατολίτικο Σουβλάκι από αρνί 



 
Υλικά:
  • 1 κιλό αρνί,σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:

Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο,τρίβουμε τη ντομάτα,προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τοματοπολτέ , το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι .Ανακατεύουμε το κρέας πολύ καλά και αφήνουμε στη μαρινάδα για περίπου 6 ώρες. 
Στη συνέχεια περνάμε το αρνί σε ξυλάκια για σουβλάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μια πλατιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Τηγανίζουμε μέχρι να κοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό στην κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.


Καλή όρεξη !!! Αλίντα Κανάκη

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αμυγδαλωτά σιροπιαστά Badem Κωνσταντινούπολης


Αμυγδαλωτά σιροπιαστά Badem  Κωνσταντινούπολης 

Υλικά για τη ζύμη

2 φλιτζάνια αλεύρι
125gr μαργαρίνη
1 αυγό
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι baking powder
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αμύγδαλο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κρόκο αυγού
μια πρέζα αλάτι
1 βανίλια

Σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
το χυμό μισού λεμονιού
1βανίλια



Εκτέλεση:


Κοσκινίζουμε το αλεύρι και μέσα σε ένα βαθύ σκεύος ανοίγουμε μια λακουβίτσα, ρίχνουμε τη μαργαρίνη λιωμένη, το αυγό, τη ζάχαρη (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαύρη) το baking powder τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το αλάτι, τη βανίλια και το χυμό λεμονιού. Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη και πλάθουμε σε σχήμα δάκρυ στο μέγεθος της παλάμης μας πατώντας τα ελαφρά από πάνω. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και περνάμε με πινελάκι κρόκο αυγού. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά.


Εκτέλεση σιρόπι:


Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά ρίχνουμε το λεμόνι τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει. Ζεματίζουμε τα γλυκά μας με το κρύο σιρόπι και αν θέλουμε διακοσμούμε με σος σοκολάτας η καραμέλας, αμύγδαλο φιλέ, φυστίκη αιγίνης ή ινδική καρύδα.
 ΑΛΙΝΤΑ ΚΑΝΑΚΗ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αλή Πασά Κεμπάπ


Αλή Πασά Κεμπάπ
Συστατικά για:
  • 10 κομμάτια ζύμη σφολιάτας
  • 400 γρ κομμάτια κρέας
  • 1 ντομάτα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • Αλατοπίπερο


    Εκτέλεση:
    Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρέας,ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε φέτες και καβουρδίζουμε έως ότου φύγουν όλα τα νερά. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, κομμένες σε κύβους και προσθέτουμε στην κατσαρόλα με ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας το κρέας για να ποιεί το ζωμό του και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με έναν κύλινδρο . Βάζουμε το μείγμα στο κέντρο της σφολιάτας και κλείνουμε με τη μορφή φακέλου. Στρώνουμε τους φακέλους με το κεμπάπ σε λαδωμένο ταψί και περνάμε με κρόκο αυγού, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.

    Kαλή όρεξη!!!
    Aλίντα Κανάκη.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μανιτάρια γιουβέτσι με φυστίκια Αιγήνης

Μανιτάρια γιουβέτσι με φυστίκια Αιγήνης

Υλικά:
600 γρ μανιτάρια κομμένα στα 4
200 γρ. κριθαράκι
50 γρ. ρύζι μαύρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
Ψιλοκομμένο βασιλικό
½ κουταλάκι μυρωδικά ξερά (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
100 γρ τριμμένη μυζήθρα
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 


Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε και τα μανιτάρια όπου ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι στην συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και όλα τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και βράζουμε για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Chef : Αγγελασόπουλος Θεόδωρος

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

 Sekerpare


 Sekerpare
ΥΛΙΚΑ:
-2,5 Φλιτζάνια αλεύρι
-1 Μικρό πακέτο μαργαρίνη (125 γρ.)
-1 Κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
-2 Κύπελλα ζάχαρη (για το σιρόπι)
-4 Αυγά
-Ξύσμα λεμονιού
-Μισό πακέτο της βανίλιας
-1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
-Ένα φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ή φουντούκια σε σκόνη
-1 Κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι 
Ένα λίτρο νερό
Ένα κιλό ζάχαρη και
Μισό λεμονάκι

Εκτέλεση συνταγής:

Χτυπάμε τη μαργαρίνη στο μίξερ μέχρι να αφρίσει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε άχνη ζάχαρη. Αδειάζουμε το αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα το αμύγδαλο σε σκόνη,τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα μαργαρίνη-άχνη ζάχαρη και σπάμε μέσα τα αβγά και το ξύσμα λεμονιού. Ενώνουμε το λάδι με τα αβγά ομοιόμορφα, παίρνουμε λίγο αλεύρι από την άκρη και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε και φτιάχνουμε ένα ζυμάρι σε σχήμα ρολό και έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού. Τους δίνουμε σχήμα οβάλ ή στρογγυλό, τα αλείφουμε με κρόκο αβγού και τα στολίζουμε με φουντούκι, καρύδι, φιστίκι ή καρυδόψιχα. Ψήνουμε σε φούρνο θερμοκρασίας 170 βαθμών. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει με νερό και ζάχαρη και χυμό λεμονιού στο τελείωμα. Σημείωση: Στη ζύμη μπορεί να τεθεί σε 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι. 



Αλίντα Κανάκη