διάφορα


ΤO ΣΕΡΜΠΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Το σερμπέτι είναι το πιο αγαπημένο παραδοσιακό αναψυκτικό στην Τουρκία. Είναι ένα δροσιστικό αλλά και ιαματικό ρόφημα που αντικατέστησε το νερό στα ανάκτορα του σουλτάνου λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Στους κήπους τού Οθωμανικού Παλατιού καλλιεργούνταν υπό την επίβλεψη ιατρών και φαρμακοποιών τού ανακτόρου χιλιάδες ρόζ και κόκκινα αρωματικά τριαντάφυλλα, φρούτα και μπαχαρικά. Το σερμπέτι σερβίρετε παγωμένο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε ψηλά διακοσμημένα ποτήρια, πάνω σε δίσκους με όμορφες δαντέλες και κεντητά για να ευχαριστήσουν τόσο γευστικά, όσο και αισθητικά τους επισκέπτες. Σερβίρετε επίσης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε συγγενείς και φίλους ή στους γάμους για ευτυχία και βίον ανθόσπαρτο του ζευγαριού η κατά τη διάρκεια του τοκετού για αύξηση της γαλουχίας της μητέρας. Αυτός ο τύπος σερμπέτι ονομάζετε (lohusa serdeti) του οποίου το χρώμα είναι βαθύ κόκκινο και είναι αρωματισμένο με άνθη, πέταλα τριαντάφυλλο και ιδιαίτερα βότανα. Τα είδη του σερμπετιού και οι θεραπευτικές ιδιότητες του είναι πολλά, ανάλογα με την εποχή, και παρασκευάζεται από χυμούς φρούτων και αποστάγματα λουλουδιών και βοτάνων, σε συνδυασμό με ζάχαρη και νερό. Υπάρχει επίσης και ένα πολύ ευεργετικό σερμπέτι που γίνετε από μέλι και άνθη πράσινης βιολέτας. Σορμπέ φρούτων που μπορεί να γίνει το σερμπέτι είναι από αχλάδι,καρπούζι, κυδώνι, φράουλα ,μήλο, περγαμόντο, μέντα, πορτοκάλι, ρόδι, κ.α.φρούτα εποχής.

ΡΟΖ ΣΕΡΠΕΤΗ (SERBET)

  
Υλικά

5-6 πέταλα από ροζ η κόκκινο αρωματικό τριαντάφυλλο
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (αν το προτιμάτε πιο γλυκό μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερη)
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
 
Εκτέλεση

Κονιοποιείτε τα πέταλα με τη ζάχαρη σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους μέχρι να σπάσουν πολύ καλά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το νερό. Ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Κλείνετε καλά το μπολ και τοποθετείτε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Για να πετύχουμε καλύτερη γεύση και χρώμα είναι καλύτερα να αφήσουμε το αναψυκτικό μας ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο. Σουρώνετε και σερβίρετε παγωμένο σε όμορφα κολονάτα ποτήρια.

 Εύκολη συνταγή
Υλικά
1 κουτάλι σούπας ροδόνερο
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη η και περισσότερο
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι νερό
Μια σταγόνα  ροζ χρωστική ουσία

Εκτέλεση

Χτυπάτε καλά όλα τα υλικά στο μπλέντερ η στο σείκερ και αφήνετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Σερβίρετε κρύο και με πολλά παγάκια !!!

Αλίντα Κανάκη





Δείτε τις δέκα τροφές που λειτουργούν σαν φυσικά ... βιάγκρα! -Οι Τροφές με τις μεγαλύτερες αφροδισιακές ιδιότητες



Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;