Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Χουνκιάρ μπεγιεντί





Χουνκιάρ μπεγιεντί σημαίνει ο Αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε. Η συνταγή φτιάχνεται με αρνί ή μοσχάρι, αρκετά μπαχαρικά και  μοσχοκάρυδο. Ένα παραδοσιακό πολίτικο πιάτο πεντανόστιμο και απολαυστικό.

Υλικά για το κοκκινιστό  κρέας:

2 κιλά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας κομμένο σε κύβους
5-6 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 ξύλα κανέλας
½ κουταλάκι γλυκού  μπαχαράτ
1 πρέζα μπούκοβο
½  κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι  γλυκού μοσχοκάρφια
2 πρέζες μπαχάρια ολόκληρα
2 πρέζες πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι


Υλικά για τον πουρέ μελιτζάνας :

6 μεγάλες μελιτζάνες
2 ποτήρια γάλα
1 ή ½  κουτάλι σούπας μοσχοκάρυδο ή κατά βούληση
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
5 κουταλιές σούπας αλεύρι
½ ποτήρι κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα





Εκτέλεση :

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο για 5’με 10’ λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2/5 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει η σάλτσα. Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για τον πουρέ. Πλένουμε τις μελιτζάνες τις τρυπάμε και αφήνουμε σε αλατόνερο μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C για περίπου μία ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο καθαρίζουμε από τις φλούδες, με το εργαλείο για πουρέ τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μπολ ανακατεύαμε με τον αβγοδάρτη το γάλα με το αλεύρι. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε  τις μελιτζάνες στο μείγμα με το γάλα -  αλεύρι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρευστο. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, λίγο πιπέρι και αλάτι αν χρειαστεί ανάλογα με το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε.
Σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο στην μέση το κοκκινιστό κρέας και γύρω γύρω τον υπέροχο πουρέ. Στολίζουμε με ψιλοκομμένο μαιδανό ή κόλιαντρο ή δυόσμο και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Καλή Όρεξη !

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου