Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017

Φανουρόπιτα- ευχή της Φανουρόπιτας





Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν. Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την συγχώρεση της μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Γίνεται από φαρίνα, ζάχαρη, λάδι, σταφίδες, καρύδια χοντροκομμένα, χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο.

Η ευχή της Φανουρόπιτας:

Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση. Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία (σύμφωνα με τη δοξασία).

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως τηςμενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.



Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:



1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (ψιλοκομμένα )
1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα  βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μαζί. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί.Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει  μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι που έχουμε αλείψει  με λίγο αλεύρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα.



Φανουρόπιτα με 11 υλικά 






Υλικά:

-6 φλιτζ. αλεύρι
-2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
-2 φλιτζ. ζάχαρη
-2 φλιτζ. σταφίδες
-1 φλιτζ. λάδι
-χυμό από 5 πορτοκάλια
-2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ
-ξύσμα πορτοκαλιού
-1 κουταλιά κανέλλα
-1/2 κουταλιά γαρύφαλλο
-100γρ.καρύδια τριμμένα


Εκτέλεση:


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε περίπου μισή ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου