Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Σμυρναίικα κεφτεδάκια



Υλικά:

250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια μαιδανό
1 κλωνάρι δυόσμο
1 πρέζα ρίγανη
Ελάχιστο ξύδι
4-5 πατάτες μεγάλες
Ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας (ντομάτες ώριμες και  χρωματιστές πιπεριές)
Αλάτι
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι,κόκκινο πιπέρι, κύμινο,μπαχάρι, κουρκουμά.
Κανέλα για την σάλτσα

Ελαιόλαδο 


Εκτέλεση:

Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια μέσα στον κιμά για να μείνουν όλα τα υγρά και να είναι μαλακά, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Μουλιάζουμε το ψωμί με λίγο νεράκι, στραγγίζουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το μαιδανό, το δυόσμο τα μπαχαρικά το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Πλάθουμε σε μακρόστενα κομμάτια και τα αραδιάζουμε αραιά σε ένα ταψί. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες και στρώνουμε ανάμεσα στα κεφτεδάκια. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας, προσθέτουμε λίγο μείγμα λαχανικών και λίγη κανέλα.Περιχύνουμε το φαγητό και στρώνουμε από πάνω λεπτές φέτες ντομάτας και χρωματιστές πιπεριές η πράσινες πιπεριές, προσθέτουμε λίγο αλατάκι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C για 1,5 ώρα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι το φαγητό μας να πάρει χρώμα.

Τα μυστικά της πολίτικης κουζίνας μου: Για να απογειώσουμε τη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά, κουκουνάρι, αποξηραμένα κεράσια και σταφίδες σε μικρή ποσότητα.

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου