Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Γαλατόπιτα


Yλικά:
½ φλιτζάνι βούτυρο μαργαρίνη,
 2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη,
6 αυγά
2 βανίλιες, ξύσµα λεμονιού
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1 φλιτζάνι σιµιγδάλι ψιλό
1/4 κουταλάκι αλάτι
½ πακέτο φύλλο κρούστας
2 κουταλιές σούπας κανέλα τριµµένη για πασπάλισμα
½ φλιτάνι ζάχαρι για πασπάλισμα
6 ασπράδια αυγών





Eκτέλεση

Σε  βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το γάλα. Σ’ ένα µπολ ρίχνουµε τα αυγά μόνο τους κρόκους, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσµα λεµονιού και τα χτυπάτε πολύ καλά µε το µμίξερ για 5-7 λεπτά έως ότου αφρατέψουν καλά. Προσθέτουµε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουµε πολύ καλά προσέχοντας να μην κάνει σβόλους το μίγμα μας. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, βάζουμε την κατσαρόλα σε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουµε συνέχεια µέχρι να πήξει. Στη συνέχεια σε ένα µπολ ανακατεύουµε µισό φλιτζάνι ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα µεγάλο ταψί, στρώνουµε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα  το καθένα με ζάχαρη- κανέλα( αυτό κάνει τα φύλλα μας πολύ τραγανά ). Όταν στρώσουµε  όλα τα φύλλα, αδειάζουμε την κρέµα  αλείφουμε με 6 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα, βουτυρώνουμε  και πασπαλίζουμε µε κανέλα και ζάχαρη.
Ψήνουµε στους 170°-180°C σε προθερμασμένου φούρνο για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοψηθεί και να πιάσει μια υπέροχη κρούστα.


Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου