Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Κοτόπουλο πορτοκαλένιο

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κότας
1 ποτηράκι του κρασιού sherry
χυμό 2 πορτοκαλιών
λίγη πορτοκαλόφλουδα
1 μικρό φλιτζάνι του καφέ γλυκό κρασί Λήμνου
2-3 κόκκους κέδρου
λίγο τζίντζερ τριμμένο
¾ του φλιτζανιού λάδι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
λίγο αλεύρι


Εκτέλεση:

Αλείφουμε ελαφρά τις μερίδες του κοτόπουλου με αλεύρι και τις τινάζουμε για να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Καίμε λάδι στο τηγάνι μας και ροδίζουμε το κοτόπουλο μας καλά μαζί με το κρεμμύδι, την δάφνη, το τζίντζερ και τους κόκκους κέδρου και σβήνουμε με τα κρασιά μας. Όταν δούμε ότι το κρασί μας έχει εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά, συμπληρώνοντας και λίγο νερό εάν χρειαστεί.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού με τις φλούδες του πορτοκαλιού, αλατοπιπερόνουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλό μας, προσέχοντας όμως να μην μας «πιάσει». Λίγα λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά μας, μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού, κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια, σαν σπιρτόξυλα.

Σ’ αυτή την εκδοχή κατέληξα μετά από πολλούς πειραματισμούς, μια και υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του πιάτου. Το πρωτοδοκίμασα πολύ νεαρή στο Μπουένος Άϊρες και ο chef που το παρασκεύασε δεν μου αποκάλυψε, όπως είναι φυσικό, όλα τα μυστικά του. Νομίζω ότι πλησίασα αρκετά αυτό το θεσπέσιο έδεσμα, μια και μου έχει μείνει αξέχαστη η γεύση του.

Δήμητρα Παπανδρέου

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου