Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Ντολμαδάκια νηστίσιμα (Καππαδοκίας)



Υλικά (2-4 μερίδες) :

1/5  ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1/5 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1/5 φλιτζάνι τσαγιού πλιγούρι
3 -4 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι  δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊδανό
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
μπούκοβο  (προαιρετικά)
πάπρικα
πιπέρι
αλάτι
αμπελόφυλλα
1-2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Ζεματάμε τα φρέσκα  αμπελόφυλλα σε αλμυρό νερό, η (τα  πλένουμε πολύ καλά αν είναι κονσέρβα). Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε  να κρυώσουν. Καθαρίζουμε  και ψιλοκόβουμε  τα κρεμμύδια  τον άνηθο,το μαϊδανό και τον δυόσμο. Σε βαθύ σκεύος προσθέτουμε το ρύζι το πλιγούρι το ,το λάδι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο ,τον δυόσμο,το μαϊδανό, τον  πελτέ το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά ,παίρνουμε  ένα ένα τα αμπελόφυλλα , βάζουμε λίγη από την γέμιση και τυλίγουμε  σε μακρόστενο  και λεπτό σχήμα .Σε βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πυθμένα της, αμπελόφυλλα και τοποθετούμε  τα ντολμαδάκια περιμετρικά ,προσθέτουμε το νερό έως την μέση της κατσαρόλας ,ρίχνουμε τα λεμόνια  και λίγο ελαιόλαδο σκεπάζουμε  με ένα πιάτο και τα αφήνουμε  να βράζουν σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.

Σερβίρονται  με γιαούρτι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού προσθέτουμε σε μπολάκι δυο κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και μέσα στο γιαούρτι τρίβουμε μία σκελίδα σκόρδο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε την σάλτσα γιαουρτιού  με λίγη πάπρικα η άνηθο.

Καλή όρεξη !!!!!

Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου