Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Γκιουλάτς (γαλακτομικό γλυκό ταψιού) Güllaç

To Güllaç είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο της Κωνσταντινούπολής  που γίνεται με γάλα ρόδια και ένα ιδιαίτερο είδος  ζύμης από λεπτά φύλλα με άμυλο καλαμποκιού και αλεύρι σίτου. Στην Τουρκία  καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια  του  Ραμαζανιού .
Το Güllaç θεωρείται ως η προέλευση του μπακλαβά . Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο γλυκών είναι πολλές, όπως η χρήση των λεπτών στρωμάτων της ζύμης,φύλλα και τα καρύδια. 




Υλικά

10 φύλλα σγουρά (πολύ λεπτά φύλλα κρούστας)
1,5 λίτρα γάλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη
200- 300 γρ. αλεσμένα καρύδια 
1 βανίλια
1 φλιτζάνι ροδόνερο η σιρόπι τριαντάφυλλο

Για το στόλισμα

Φιστικί Αιγίνης τριμμένο
Καρυδιά
Ρόδι, φιστίκι Αιγίνης, φρούτα, σιρόπια η γλυκά της αρεσκείας μας. 





Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ροδόνερο και την βανίλια, αφού βράσουν σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να πάρει την θερμοκρασία  δωματίου. Παίρνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα πρώτα πέντε φύλλα έτσι ώστε να μη χυθεί το μίγμα που θα αδειάζουμε. Αδειάζουμε το μισό μίγμα πολύ χλιαρό και από επάνω τοποθετούμε τα αλλά πέντε φύλλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μίγμα που έμεινε και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα. Την άλλη μέρα το κόβουμε σε ρόμβους η τετράγωνα και το στολίζουμε με φιστίκι Αιγίνης, ρόδι, καρύδια, φράουλες, κεράσια ή γλυκά του κουταλιού και σιρόπια της αρεσκείας μας.



Tα φύλλα Güllaç από άμυλο αραβοσίτου και αλεύρι σίτου η ρυζιού ,ξεραίνονται με ειδική διαδικασία στους  100-150 ° και θα τα βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.




 Καλή επιτυχία!


Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

http://www.zodia-astrologia-taro.gr/



https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου