Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Πασχαλινο τραπέζι απο τη Δήμητρα Λιάνη -Παπανδρέου-Αρνάκι στην λαδόκολλα με γραβιέρα




Άνοιξη λοιπόν και το Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής! Και πια γαστρονομική παράδοση χαρακτηρίζει την μέρα αυτή; Μα φυσικά η ωδή στο Αρνάκι!
Πέρα από τον κλασικό οβελία, υπάρχουν χιλιάδες συνταγές με βάση το αρνί. Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να χαρούν τον πατροπαράδοτο οβελία στις εξοχές, όπως η παράδοση προστάζει, σας παραθέτουμε την συνταγή με αρνάκι στην λαδόκολλα με γραβιέρα, το οποίο βέβαια συνοδεύεται από πατάτες. 

Υλικά:
Για 6-8 μερίδες:
1 αρνίσιο μπούτι, περίπου 2 κιλά
1 μεγάλη κούπα τσαγιού γραβιέρα (Κρήτης ή Νάξου)
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
5 σκελίδες σκόρδο
2-3 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
χυμό ενός επιπλέον λεμονιού
μουστάρδα
μπαχαρικό για αρνί
ρίγανη
μαντζουράνα
αλατοπίπερο


Εκτέλεση:

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο από το μπούτι, ώστε να μπορέσουμε να το ανοίξουμε. Το πλένουμε καλά, το στεγνώνουμε και ανοίγουμε με την μύτη ενός μαχαιριού τρύπες στην εξωτερική επιφάνεια, όπου τοποθετούμε το σκόρδο, τους κόκκους μπαχαριού και το φρέσκο,  ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.

Απλώνουμε στον πάγκο μας μια λαδόκολλα και αφού την λαδώσουμε τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι ανοιχτό. Περνάμε την εσωτερική επιφάνεια με την μουστάρδα μας και λίγη σκόνη μπαχαρικού, ειδικό για το αρνί, ώστε να εξαλείψουν την έντονη μυρωδιά του αρνιού. Τοποθετούμε μετά τα κομμάτια του τυριού, αλατοπιπερώνουμε και το τυλίγουμε σφιχτά.

Γύρω από το αρνί μας ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και το κομμένο λεμόνι για να ψηθούν και αυτά με το αρνί μας, αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες μας, βάζουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά μας και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και δένουμε σφιχτά την λαδόκολλα. Βρέχουμε λίγο την επιφάνεια της λαδόκολλας και τοποθετούμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο, σε μέτρια φωτιά, για τουλάχιστον 2 ώρες.


Καλοφάγωτο και του χρόνου με υγεία!

Δήμητρα Παπανδρέου 


Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ200160] Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου