Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Σπιτικός χαλβάς με ταχίνι αυθεντική συνταγή από την Αλίντα Κανάκη


Παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτό από σησάμι), το οποίο παραδοσιακά συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης γλυκόζη, φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή συνδυασμοί των προαναφερθέντων γλυκαντικών και έχει μαστιχώδη−ινώδη υφή. Αυτό που προσδίδει στην λευκή καραμέλα την ελαστικότητα και την μαστιχωτή υφή της είναι ένα πολύ πικρό και στυφό υγρό από χαλβαδόρριζα ή τσουένι. Στην Ελλάδα η κατανάλωση χαλβά αναπτύχθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την έλευση των Ελλήνων Μικρασιατών που είχαν την παράδοση και την τεχνογνωσία παρασκευής του προϊόντος (όπως ο χαλβάς Κυργίων Δράμας και Δραπετσώνας, που έχουν τις ρίζες τους από τη Μικρά Ασία). Στο εμπόριο πωλείται κατεξοχήν σε ορθογώνιες συσκευασίες σε διάφορες γευστικές παραλλαγές, όπως με βανίλια ή και μέλι, με αμύγδαλα, φουντούκια ή σταφίδες, με κακάο, ανάμικτος (μισός με βανίλια και μισός με κακάο) ή με επικάλυψη σοκολάτας. Η κατανάλωση αυτού του χαλβά προτιμάται ιδιαίτερα στα Κούλουμα, επειδή είναι ο μόνος που δεν περιέχει αρτύσιμα υλικά.

Πώς να φτιάξετε παραδοσιακό σπιτικό ταχινένιο χαλβά ή χαλβά του μπακάλη με υπέροχη και πλούσια γεύση !

Υλικά
1 κιλό καλό ταχίνι

600 γραμμάρια ζάχαρη
100 ml νερό

100 γρ. γλυκόζη

½ λεμόνι στυμμένο ή 1 πρέζα ξινό

100γρ.τσουένι χαλβαδόριζα

Τσουένι (χαλβαδόριζα για να κάνει ο χαλβάς ίνες και να γίνει μαστιχωτός, θα το βρούμε στα μπαχαράδικα)

 

Παρασκευή τσουένι :

150 γρ. νερό

3 γρ. τσουένι ξύσμα

Βράζουμε για 10-15 λεπτά σουρώνουμε το υγρό για την παρασκευή του χαλβά.



 Για τη γέμιση

φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα, φουντούκια, αμύγδαλα, σταφίδες κ.λ.π

1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη

2 κουταλιές του γλυκού κακάο

1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη


Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη και  το γλυκόζη  με το νερό μέχρι να γίνει ανοιχτόχρωμη καραμέλα να φτάσει στους 120  - 125°C, προσθέτουμε το λεμόνι ή το ξινό, αποσύρουμε από την φωτιά, με μίξερ χτυπάμε το τσουένι μέχρι να γίνει κρέμα, προσθέτουμε σιγά σιγά  στην καραμέλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει, σε βαθύ ανοξείδωτο μπολ ρίχνουμε το ταχίνι και από πάνω την καραμέλα, με γάντι (απαραίτητο για να αποφύγουμε εγκαύματα  από την υψηλή  θερμοκρασία της καραμέλας), προσθέτουμε τη βανίλια ανακατεύουμε ζυμώνουμε και αναδεύουμε το ταχίνι με την καραμέλα συνέχεια έως ότου τα υλικά να ενωθούν σε στερεή μορφή. Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια , αμύγδαλα, σταφίδες, το κακάο και τη σοκολάτα ) για την γεύση και αναδεύουμε λίγο ακόμη. Βάζουμε τον χαλβά σε  παραλληλόγραμμο καλούπι.Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Απολαύστε τον !!!! Είναι πεντανόστιμος και πολύ θρεπτικός ,περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, μέταλλα και βιταμίνες, παράγωγα της βιταμίνης Β βοηθά στη μείωσης χοληστερόλης του αίματος .

Αλίντα Κανάκη

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου