Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Σμυρναίικα γιουβαρλάκια με σάλτσα αυγολέμονο


Yλικά:

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
Το 1/3 φλιτζάνι ρύζι
2  κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη δυόσμο,ψιλοκομμένο
2 ντομάτες , κομμένες σε κύβους ξεφλουδισμένες
1-2 καρότα ψιλοκομμένα
1 ασπράδι αυγού
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι)

ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου (1 Lt)



για τη σάλτσα αυγολέμονο 

1 αυγό, το  ασπράδι  από τον κρόκο  χωριστά
 χυμό 2 λεμονιών 

Αναμιγνύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το καρότο το ρύζι, τις ντομάτες το ασπράδι το αλάτι και το πιπέρι.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το ζωμό κοτόπουλο και τα γιουβαρλάκια αφού τα αλευρώσουμε λιγάκι. Βράζουμε για ένα τέταρτο περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Το μυστικό είναι να γίνουν σφιχτά και όχι μαλακά. Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι να σφίξουν. Προσθέτουμε τον κρόκο και το λεμόνι. Σιγά σιγά με μια κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον ρίχνουμε στο μπολ. Ρίχνουμε μπόλικο ζωμό ούτως ώστε να ζεσταθεί καλά το μείγμα των αυγών και να μη μας κόψει το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με μια κίνηση στην κατσαρόλα και την κουνάμε πέρα δώθε να πάει παντού. Σερβίρουμε τη σούπα καυτή με μπόλικο φρεσκοκομμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό .




Καλή όρεξη!!!!
Αλίντα Κανάκη

Τα κείμενα είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ [ΑΡ. ΣΉΜΑΤΟΣ 200160]Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια της ΑΛIΝΤΑ ΚΑΝAΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου